Divadelní noviny Aktuální vydání 15/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

15/2024

ročník 33
17. 9. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřela Eva Tálská

    Foto Oto Ballon Mierny

    Eva Tálská

    19. 4. 1944 Brno – 27. 8. 2020 Brno

    Spoluzakladatelka Divadla Husa na provázku (1967) a zakladatelka Studia Dům (1992) v Brně, režisérka, scenáristka, dramatička. Významná autorská a režisérská osobnost českého divadla druhé poloviny 20. století.

    Jako studentka režie na JAMU, konec šedesátých let. Foto archiv

    Divadelní režii vystudovala v roce 1968 na brněnské Janáčkově akademii múzických umění. Spolu se spolužáky Petrem Scherhauferem a Zdeňkem Pospíšilem byla jednou ze tří zakladatelských režisérských osobností Divadla Husa na provázku. Původně studentské, na amatérské bázi pracující soubor vystupující v Domě umění se v roce 1972 profesionalizoval a záhy se stal jedním z nejvýznamnějších představitelů experimentujících divadel s tzv. otevřenou dramaturgií u nás. Inscenovala zde například Markétu Lazarovou, Příběhy dlouhého nosu, Božskou komedii, Šibeniční písně nebo Krále Leara. Slavná byla inscenace Svolávám všechny skřítky! Královna, kde se dětští diváci měnili ve skupinu skřítků zapojených do pohádkové scénické akce. V inscenaci Cirkus aneb Se mnou Smrt a kůň proměnila herce a herečky v trénované artisty.

    Devadesátá léta. Foto Oto Ballon Mierny

    V posledních letech měla zdravotní problémy. Ještě v roce 2008 převedla v Huse na provázku na jeviště některé motivy z Rukopisu královédvorského.

    Na mnoha inscenacích spolupracovala se skladatelem Milošem Štědroněm. Byla to Tálská, kdo rozehrál všechny ty velké ženské herecké výkony v Huse na provázku, uvedl před lety Štědroň v rozhovoru pro Literární noviny.

    Byla také zakladatelkou Studia Dům (1992), kde pracovala s dětskými a dospívajícími herci. Mnozí se později stali výraznými osobnostmi českého divadla.

    Repro archiv

    V roce 2003 obdržela cenu Českého střediska ASSITEJ za systematickou práci pro rozvoj divadla pro děti a mládež. V roce 2007 obdržela Cenu města Brna. V roce 2008 jí festival …příští vlna/next wave… jmenoval Živoucím pokladem českého divadla.

    V roce 2012 jí nakladatelství Pražská scéna vydalo uměleckou biografii Eva Tálská aneb Se mnou smrt a kůň, jejímiž autory jsou Kateřina Fojtíková, Petr Oslzlý, Barbara Vrbová a kolektiv.

    O jejím úmrtí informovalo Divadlu Husa na provázku na svých facebookových stránkách. Zemřela dnes v jednu hodinu ráno, oznámila mluvčí souboru Alžběta Nagyová.

    /Pro i-DN z více zdrojů zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 27. srpna 2020

    Komentáře k článku: Zemřela Eva Tálská

    1. Vladimír Hulec

      Vladimír Hulec

      Evo,
      velký respekt k Tvému celoživotnímu položení se do divadla, inscenační i lidské opravdovosti a bytostnému oddání se tvorbě. Až Tě to zválcovalo, až Tě to sežralo.
      Snad nyní najdeš klid a smíření. I když jak Tě znám, budeš prohánět anděly i tam u nebeských bran.
      Pro mne jsi a budeš – se všemi Provázky, Hanáky, divadelními Okrajáky – stále tu. Mezi největšími divadelníky – nejen mého – života.

      28.08.2020 (2.42), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    2. Alžběta Nagyová

      Avatar

      Poslední rozloučení s Evou Tálskou
      se uskuteční v pondělí 7. září ve 14,00 hodin ve Velké obřadní síni krematoria města Brna. Následovat bude malé smuteční pohoštění v Divadle Husa na provázku, které začíná v 15,30 hodin. Ve 20,00 hodin v kostele sv. Michala na Dominikánském náměstí následuje zádušní mše svatá.

      02.09.2020 (14.23), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,