Divadelní noviny Aktuální vydání 17/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

17/2024

ročník 33
15. 10. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel Jiří Cerha

    V roce 2015. Foto Lukáš Kadeřábek

    Jiří Cerha

    10. 6. 1943 Praha – 26. 10. 2021 Praha

    Zpěvák, hudební skladatel a pedagog, dlouholetý člen skupin C&K Vocal a Spirituál kvintet.

    Hudební vzdělání získal na pražské Lidové škole umění v oboru skladba a aranžování, byl žákem Harryho Macourka a Věroslava Neumanna.

    C&K Vocal s Lubošem Pospíšilem (druhý zleva) v roce 1977. Cerha sedí na schodech, Ladislav Kantor se vpravo nad ním opírá o dveře. Foto archiv

    Autorsky je spjatý především s vokálním souborem C&K Vocal, který založil v roce 1970 společně s Ladislavem Kantorem. Cerha v něm měl skladatelský podíl a byl významnou osobností jako interpret. V roce 1974 natočil C&K Vocal LP desku Generace, která byla však vydaná až o tři roky později. V roce 1977 získala skupina Cenu Melodie. Skupina prošla v osmdesátých letech množstvím zákazů vystupování. Od roku 1990 se musela obejít bez Ladislava Kantora, který se stal poradcem prezidenta Václava Havla. Po listopadu 1989 získala skupina angažmá v pražském Divadle Labyrint (dnes Švandovo divadlo), kde byl od roku 1991 Cerha sedm let hudebním dramaturgem. Vedoucím C&K Vocalu byl od roku 1988. V rozhovoru pro Právo nedávno uvedl, že plánuje dopsat o C&K Vocalu knihu. Se skupinou vydal dohromady deset alb.

    Od roku 2000 byl členem skupiny Spirituál kvintet, kde působil především jako zpěvák (barytonista). S ním natočil album Křídla holubic. S Petrem Skoumalem navíc účinkoval na albu Kdyby prase mělo křídla (1991).

    Komponování a zpěv vyučoval na pražské konzervatoři. Jakožto hudební skladatel se zabýval i scénickou hudbou a zhudebňováním různých klasických literárních a dramatických děl světové literatury – např. Shakespearových Sonetů v překladu Martina Hilského a dalších. Napsal také řadu písní pro Divadlo Semafor, Realistické divadlo (později Divadlo Labyrint, dnes Švandovo divadlo) v Praze a pro Divadlo v Příbrami.

    Spirituál kvintet s Jiřím Cerhou (uprostřed) Lucerna, září-říjen 2021. Foto archiv

    Lucerna, 13. října 2021. Foto archiv

    Před svou smrtí stihl vystoupit na závěrečných třinácti koncertech Spirituál kvintetu v pražské Lucerně (10. 9. – 13. 10. 2021). Se zármutkem jsme přijali zprávu, že včera ve večerních hodinách odešel do muzikantského nebe Jirka Cerha řečený Cidla, napsala dnes ráno skupina na svých webových stránkách (zde) a Facebooku (zde).

    /Pro i-DN z více zdrojů připravil hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 27. října 2021

    Komentáře k článku: Zemřel Jiří Cerha

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,