Divadelní noviny Aktuální vydání 17/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

17/2024

ročník 33
15. 10. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Klub mladých diváků Brno slaví pět let

    Je tomu již pět let, co z iniciativy HaDivadla vznikl Klub mladých diváků Brno, jehož cílem je pomáhat mladým dospělým orientovat se ve světě divadla a sdílet svůj zájem o umění a kulturu s dalšími nadšenci.

    Foto: archiv projektu

    KMDB propojuje téměř všechna brněnská divadla a další kulturní instituce a kromě toho pořádá řadu doprovodných aktivit zacílených na vzdělávání i společná setkávání. Při příležitosti pátého výročí plánují v HaDivadle jednodenní festival mladé tvorby, jehož program budou tvořit studentské projekty.

    Individualita, respekt, spolupráce, aktivita, komunita a poznávání –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ to jsou hlavní hodnoty, které vyznává tým Klubu mladých diváků Brno. Jeho aktivity se již pátým rokem zaměřují převážně na středoškolské studenty, ale i na další mladé lidi s nadšení pro divadlo. KMDB vznikl na půdě HaDivadla – scény Centra experimentálního divadla z touhy popularizovat divadlo mezi mladou generací a pomoci jí tak objevovat způsoby, jak se skrze něj lépe orientovat v současném světě. Kromě kurátorované nabídky divadelních titulů a zlevněného vstupného KMDB pořádá řadu doprovodných událostí. Členové Klubu ale i všichni další zájemci se tak mohou účastnit přednášek o historii divadla, setkání s divadelními praktiky, diskuzí po představení nebo společných zájezdů. Nově KMDB nabízí i program KMDB terapie zaměřený na duševní zdraví a pohodu mladých lidí.

    Klub mladých diváků Brno oslaví svou pětiletou existenci v prostorách HaDivadla sídlícího v centru Brna v Alfa pasáži. KMDB večer – ožije celé divadlo! se uskuteční v pátek 21. června od 18.00 do pozdních večerních hodin. Půjde o jednodenní minifestival mladé tvorby sestávající z koncertů studentských hudebních skupin, ale i dalších uměleckých projektů – například autorských čtení či performativních vystoupení. Na program akce byl vypsán open call, do nějž se mohl přihlásit každý jednotlivec nebo kolektiv se zájmem sdílet svůj talent s ostatními.

    Večer bude pestrou oslavou těch, jež Klub mladých diváků spolutvoří. Tedy jak zapojených divadel a kulturních institucí, tak především všech mladých diváků, kteří je navštěvují. Při přípravách jsme přemítaly, čím naplníme hlavní program, a nakonec nám přišlo nejlepší dát prostor právě mladé tvorbě a komunitě členů a členek klubu. Celé je to za odměnu a pro radost i zevnitř našeho týmu, uvádí vedoucí Klubu mladých diváků Brno a zároveň lektorka a pedagožka Tereza Chvátalová.

    Událost je určena všem stávajícím a potenciálním novým členům, ale i všem zájemcům z řad mladých dospělých. Na akci je vstup volný.

    • Autor:
    • Publikováno: 13. června 2024

    Komentáře k článku: Klub mladých diváků Brno slaví pět let

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,