Divadelní noviny Aktuální vydání 17/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

17/2024

ročník 33
15. 10. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřela Kateřina Jírová

    FOTO archiv

    Kateřina Jírová

    6. 9. 1972 Praha – 11. 7. 2024 Praha

    Produkční a divadelní publicistka orientující se především na loutkové divadlo, bývalá tajemnice časopisu Loutkář, dlouholetá manažerka a tajemnice revue Taneční zóna, redaktorka webového portálu i-divadlo.cz.

    Rozená Čejková. Žila a vyrůstala v Praze. Absolvovala katedru produkce na DAMU. Po škole chvíli pracovala v Naivním divadle Liberec jako tajemnice a současně byla jednou z produkčních mezinárodního festivalu Divadlo v Plzni. Od ledna 2000 do června 2005 pracovala jako tajemnice měsíčníku Loutkář a produkční festivalu Přelet nad loutkářským hnízdem, poté (až do současnosti) byla manažerkou a tajemnicí revue Taneční zóna. Současně byla redaktorkou webového portálu i-divadlo.cz.

    Svatební portrét. Foto rodinný archiv

    Zajímala se i o amatérské divadlo. Byla pravidelnou návštěvnicí řady festivalů, především Loutkářské Chrudimi.

    Byla vdaná, měla dvanáctiletého syna.

    Zemřela po dlouhé těžké nemoci. O jejím úmrtí informoval redakci dnes dopoledne její manžel.

    /Pro iDN připravil hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 12. července 2024

    Komentáře k článku: Zemřela Kateřina Jírová

    1. Vladimír Hulec

      Vladimír Hulec

      Kateřino,
      znali a setkávali jsme se spolu dlouho. Tuším, že už od prvních ročníků festivalu …příští vlna/next wave… a pak když jsi pracovala v redakci Loutkáře, která sídlí těsně vedle Divadelních novin. A od roku 2014 jsme byli propojeni i pracovně, když jsem nastoupil jako šéfredaktor do Taneční zóny, kde jsi byla už několik let tajemnicí. A zůstala jsi jí do posledních dnů svého života. Pomáhala jsi mi s jejím fungováním tak, že vůbec nevím, jak to nyní zvládnu.
      Setkávali jsme se, psali si i volali – pracovně i osobně – těch deset a možná i víc let často. Vím o Tobě mnohé a vím, jak komplikovaný jsi měla život, který sis vůbec neusnadňovala. Podařilo se Ti najít pevný vztah, klidného a chápajícího muže, narodil se vám vytoužený syn. Přesto Tvá neklidná povaha osamělého jedináčka, s celým světem bojující, kriticky své okolí nahlížející bojovnice Tebou stále smýkala. Byla jsi stepní vlčicí toužící po nebi nad sebou a propadající démonům v sobě. Obdivuju takové osobnosti, vím, že to nemají v životě lehké. Ani Ty jsi neměla.
      Měl jsem Tě rád, Kateřino, i když jsi mě často děsila svou urputností jít si za svými životními vizemi i za cenu sebeničení. Toužila jsi být součástí divadelní komunity a dařilo se Ti to. Děkuju Ti za vše, co jsi pro Taneční zónu udělala. Stala jsi se její i mou součástí stejně jako prsty či tepna. V redakci Taneční zóny i mém srdci a mysli navždy zůstane po Tobě z těla vytržený drát.
      Soustrast všem blízkým a příbuzným, především tatínkovi, manželovi a synovi Jarouškovi, který – jak jsi mi řekla při našem posledním setkání v motolské nemocnici tuto sobotu – měl v šesté třídě na konci školního roku vyznamenání. Nežila jsi nadarmo. Zanechalas po sobě další život a po tom jsi vždy toužila.
      R.I.P.

      12.07.2024 (12.42), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

      • Simona Kysilková Šnajperková

        Avatar

        Vladimíre,
        vystihls to. Byly jsme kamarádky přes třicet let, doprovázely jsme se při zkouškách na DAMU, pak se zase potkaly v Divadelním ústavu a pak ve společných rodinných tématech…
        Myslím na jejího muže a bude dál v mých vzpomínkách.

        12.07.2024 (15.07), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

      • Alexandra Sofie Hejdušková

        Avatar

        Vladimíre, neznám Vás, ani zesnulou Kateřinu
        – je mi líto tak brzkého skonu mladého života. To, jak jste vyjádřil a popsal vše o životě Kateřiny a stopy, které tu zanechala, mě dojalo. Děkuji a přijměte tedy i Vy upřímnou soustrast. Ať to nej z toho, co se s Vámi propojovalo, pokračuje dále ve Vaší profesní cestě ❤️

        12.07.2024 (20.24), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    2. Jana mikesova

      Avatar

      Mladý člověk
      upřímnou soustrast rodině

      12.07.2024 (13.27), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    3. Adriana Svetlikova

      Avatar

      Díky Vladimíre
      za ta slova. Měla jsem taky možnost na delší povídání s Kateřinou při poslední tiskovce. Napsal jsi vše, co bych ráda Kateřině také řekla. Každý originál jako Kateřina je pro mě inspirativní a obohacujíci. A za to jí děkuju.
      Upřímnou soustrast cele rodině a blízkým.

      12.07.2024 (16.02), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    4. Jiří Borovička

      Avatar

      Kateřinu jsem znal
      už z festivalů v Plzni a pak z loutkářských „přeletů“. Vždy připravenou agenturnímu zpravodaji pomoci. Byla pohotová, nabitá informacemi. Jejího odchodu moc lituji.
      Hlubokou soustrast rodině.

      12.07.2024 (16.32), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    5. Evelyn Majerová

      Avatar

      Tak mladá ženská.. je to nespravedlivé..
      Hodně síly chlapci i celé rodině..

      12.07.2024 (21.49), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    6. Jana Pilátová

      Avatar

      Je mi to moc líto.
      Kateřinu jsem znala jen jako tajemnici TZ, ale pomáhala mi tak přátelsky, jako dobrá kamarádka, která mě podporuje v tom, na co nestačím (daně apod). Moc dobře jsi to napsal, Vladimíre. Řekl jsi to za všechny, kdo Kateřinu znali. Myslím na její rodinu i na Tebe a věřím, že to i bez té své tepny zvládneš. Manžel a syn to mají o hodně těžší, ale snad je aspoň trochu povzbudí, že nejsou smutní sami a že na ně myslí lidé, pro které byla Kateřina důležitá.

      12.07.2024 (23.50), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    7. Jan Dvořák

      Avatar

      Dovoluji si jen
      k tak smutné zprávě o Kateřině navázat na Vladimíra Hulce i na další vzpomínající zmínkou o významné činnosti, kterou jako vydavatel divadelní literatury musím připomenout: v první dekádě nového milénia působila Kateřina – společně s divadelním historikem a fanatikem divadla Martinem J. Švejdou (který nás též opustil předčasně) – v bezkonkurenčním, jen na divadlo specializovaném (!) knihkupectví PROSPERO v budově Divadelního ústavu, v průjezdu z Celetné do Štupartské ulice.
      Oba neúnavní nadšenci neustále rozšiřovali nabídku knižní produkce oboru, nejen o kdejakou účelovou nebo malonákladovou brožurku, ale v reprezentativním výběru i o zahraniční literaturu o divadle a posléze zde existovala i bohatá oborová antikvární sekce.
      Kateřina „kamennou“ prodejnu Prospero, která bývala dostaveníčkem všech ctitelů divadla, i vedla. Vedle zmíněného jejího podílu na chodu odborných divadelních periodik, festivalových a jiných aktivit byla i její knihkupecká práce nezapomenutelnou službou českému divadlu!

      13.07.2024 (10.00), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    8. Marta Šafránková

      Avatar

      Upřímnou soustrast

      14.07.2024 (6.28), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    9. Veronika Boušová

      Avatar

      Kateřina
      zahajovala naši pracovní konverzaci nejčastěji slovy „Ahoj, jak jsi na tom s časem?“ Děkuji Vladimírovi a panu Dvořákovi za rekapitulaci toho jí vyměřeného, Vladimírovi nadto za vystižení pocitů a myšlenek, které v této chvíli sdílí více z nás. Především však děkuji Kateřině.

      14.07.2024 (15.42), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    10. Jana Návratová

      Avatar

      I já se přidávám s lítostí a vzpomínkou.
      Lituji, že odešla tak mladá žena, lituji, že bude chybět své rodině, svému synovi, že bude chybět i spolupracovníkům a přátelům. Ve vzpomínce ji mám jako ochotnou, tichou, i trochu zvláštní, ale svými postřehy originální bytost. Za to, jak při mně stála, když jsem vedla Taneční zónu, jsem jí dodnes vděčná. Díky, Vláďo, za to veřejné a citlivé vyjádření úcty k jejímu životu.

      14.07.2024 (17.21), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    11. Veronika Boušová

      Avatar

      POSLEDNÍ ROZLOUČENÍ
      s Kateřinou se koná ve čtvrtek 18. července od 10:15 hodin ve smuteční obřadní síni Krematoria Motol v Praze 5. /Děkuji Ivě Bryndové a Heleně Grégrové z i-divadla za informaci./

      17.07.2024 (15.09), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,