Divadelní noviny Aktuální vydání 15/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

15/2024

ročník 33
17. 9. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zahraničí Zprávy

    Zemřela Jana Kállayová Šomošiová

    Jana Kállayová Šomošiová

    26. 2. 1963 Košice, Československo – 11. 8. 2024

    Slovenská operní, operetní a muzikálová zpěvačka, sopranistka.

    Se zpěvem začínala již jako dítě v pořadu Zlatá brána ve Slovenské televizi ve studiu Košice. Později vystudovala operní zpěv na VŠMU u profesorky Márii Kišoňové-Hubové, manželky herce Mikuláše Huby a matky herce Martina Huby. Po škole se stala sólistkou Zpěvohry Nové scény Bratislava, kde byla v angažmá v letech 1986 – 1994. Ve studiu zpěvu pokračovala u profesora Toma Popescua ve Vídni.

    Ples v hoteli Savoy. Foto FB Nové scény Bratislava

    Na domácí scéně nastudovala řadu titulní postav v operetách a muzikálech (v operetách Čardášová princezná, Ples v hoteli Savoy, operetním koncertě Ach tie ženy a v muzikálech Jozef a jeho zázračný farebný plášť a Evanjelium o Márii…). V roce 1992 získala za ztvárnění Márie v rockové opeře Evanjelium o Márii cenu Slovenského hudobného fondu.

    Evanjelium o Márii (Nová scéna, 1992). Foto FB Nová scéna Bratislava

    V roku 1996 získala angažmá v USA v muzikálové show Grand Theatre Biloxi (Mississippi) a zpívala i v Las Vegas. Hostovala ve Vídni s vlastním koncertním programem, na novoročních koncertech v Curychu a jednu sezonu též v rakouském měste St. Pölten v opeře Madame Butterfly.

    Pravidelně spolupracovala se Státní filharmonií Košice. Na přelomu tisíciletí tam vystoupila na megakoncertu Millénium pod dirigentskou taktovkou Ruda Geriho. Zároveň v Košicích připravila vlastní projekt Jana Šomošiová a jej hostia, který uváděla i celostátní Slovenská televize.

    Její úmrtí oznámil její manžel Martin Kállay, s nímž žila od roku 2004 /zde/. Před tím tvořila dlouhá léta pár s hudebníkem Jozefem „Dodo“ Dubánem (1964 – 2003), který byl zpěvákem a kytaristou slovenské rockové skupiny Tublatanka. Zemřela po těžké nemoci /zde/.

    Poslední rozloučení se bude konat v pondělí 19. srpna od 12 hodin v bratislavském krematoriu.

    /Pro iDN z více zdrojů – především z Instagramu bratislavského DÚ  – zde – a Nové scény Bratislava – zde – zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 14. srpna 2024

    Komentáře k článku: Zemřela Jana Kállayová Šomošiová

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,