Divadelní noviny Aktuální vydání 15/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

15/2024

ročník 33
17. 9. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Škrtněte si Masopust

    Divadelní společnost Masopust má před sebou svůj poslední podzim, ke konci roku završí po 16 letech svou činnost. Diváci se ale do té doby mohou těšit na dvě události – premiéru inscenace Vyškrtaný Bůh a finále v podobě „rozlučkové revérie“ Vitráž 24.

    Foto: archiv Masopustu

    Milí diváci, po důkladném zvažování jsme se rozhodli, že rok 2024 bude náš poslední, završující. Masopust nám po mnoho let dával prostor pro jedinečné hledání podob divadla, které nám dává smysl, nezůstává u zavedených jistot, přináší dramaturgické, inscenační i herecké objevy, naplňuje nás a snad i diváky. (…) Současně k ukončení přistupujeme s vědomím toho, že se některé věci jednoduše časem završí…, oznámil na svých sociálních sítích v lednu Masopust. Následovaly reprízy často doplňované o dramaturgické úvody či debaty s tvůrci, obnovená premiéra Příprav na všechno s novým obsazením, derniéry inscenací Ženet a Tisíce radostí nebo zájezdy, např. na festivaly Regiony Hradec Králové, Divadelní Flora Olomouc, Divadelní svět Brno a Šrámkova Sobotka.

    Nyní má před sebou Masopust uvedení poslední premiérové inscenace. Režisér Jiří Adámek Austerlitz a dramaturgyně Tereza Marečková a Kateřina Součková připravují scénické kompostování Vyškrtaný Bůh. Ve spolupráci s kolegy z divadel v Čechách i na Moravě shromažďujeme dokumentární materiál. Sbíráme zbytky, které jim spadly pod stůl při úpravách dramatických textů. Chceme tomuto vytěsněnému materiálu poskytnout „útulek“ v Eliadově knihovně. Z hromady tohoto „duchovního odpadu“ necháváme vybujet nový život.

    Oživeny budou i rekvizity a další fragmenty z inscenací napříč celou historií Masopustu, z nichž vznikne rukou Ivany Kanhäuserové scéna Vyškrtaného Boha. Podobně jako u všech předchozích inscenací Masopustu a tvorby samotného Jiřího Adámka Austerlitze je opět důležitým prvkem hudba, v tomto případě živý doprovod muzikanta a skladatele Iana Mikysky. Hrají Miloslav König, Pavla Beretová a Jana Pidrmanová.

    Premiéra Vyškrtaného Boha, která bude součástí festivalu …příští vlna/next wave…, se uskuteční 15. září v Eliadově knihovně Divadla Na zábradlí. Následovat budou pouze dvě další uvedení. V průběhu podzimu bude zderniérována také Deklarace závislostí, a to v rámci Mezinárodního festivalu Divadlo v Plzni, i Přípravy na všechno Jana Mikuláška a Fredy Jana Nebeského.

    A právě v režii Jana Nebeského se 15. prosince odehraje poslední rozloučení s Masopustem. Na Vitráži 24 se sejdou současní i minulí spolupracovníci Masopustu a společně vytvoří jedinečné, originální a už nikdy se neopakující “sbohem”.

    • Autor:
    • Publikováno: 29. srpna 2024

    Komentáře k článku: Škrtněte si Masopust

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,