Divadelní noviny Aktuální vydání 15/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

15/2024

ročník 33
17. 9. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Divadlo Na zábradlí zahájí sezonu Rackem

    Divadlo Na zábradlí vstupuje do své 67. sezony – v úterý 10. září ji zahájí tradičním slavnostním přeplaváním Vltavy, vernisážemi dvou výstav a představením úspěšné inscenace Čechovova Racka v režii Jiřího Havelky.

    Tradiční přeplavání Vltavy. Foto: Jan Búrik

    V úterý 10. září se po dvouměsíční prázdninové odmlce sejdou herci, zaměstnanci a příznivci Divadla Na zábradlí, aby společně zahájili již 67. sezonu této významné pražské scény. Program dne bude zahájen slavnostním přeplaváním Vltavy ze Střeleckého ostrova na Smetanovo nábřeží. Fanoušci divadla se mohou na plavce přijít podívat na zdejší náplavku, nebo se do kolektivního plaveckého výkonu mohou sami zapojit – sraz sportovních nadšenců bude v 16:00 před Divadlem Na zábradlí, odkud se přesunou na severní stranu Střeleckého ostrova a v 16:30 společně vyplují do nové sezony.

    Po návratu improvizovaného plaveckého oddílu do divadla zde proběhnou vernisáže dvou výstav tvůrců spojených s Divadlem Na zábradlí. Prvním z nich je fotograf Vladimír KIVA Novotný – divadelní fotografii se věnuje od roku 2008, v Divadle Na zábradlí působí jako kmenový fotograf od příchodu nového uměleckého vedení Petra Štědroně, Dory Štědroňové a režiséra Jana Mikuláška v roce 2013. Po výstavách jeho fotografií z inscenací či portrétních snímků členů souboru nyní ve foyer uvede výstavu portrétů diváků a přátel divadla. Druhou výstavou, uvedenou tentokrát v divadelní kavárně, bude výstava komiksových „stripů“ z dílny našeho Davida Petrželky, nejnovějšího přírůstku hereckého souboru Divadla Na zábradlí. Jeho výtvory, které na první pohled působí temně a nihilisticky, s humorem komentují fyzickou i duševní nahotu, existenciální otázky nebo krásu. To vše ve formě krátkých, zpravidla humorných komiksových stripů, které v několika málo políčkách seřazených za sebou vystihnou naprosto vše.

    Divadlo Na zábradlí vstupuje do své 67. sezony – v úterý 10. září ji zahájí tradičním slavnostním přeplaváním Vltavy. Foto: Jan Búrik

    Slavnostní večer pak završí repríza jedné z nejnovějších inscenací Divadla Na zábradlí – adaptace slavného dramatu Antona Pavloviče Čechova Racek v režii Jiřího Havelky, v hlavních rolích s Janou Plodkovou, Vojtěchem Vondráčkem a Jiřím Vyorálkem. Po představení bude následovat diskuze s herci, kde budou diváci moci nahlédnout do zkoušecího procesu a podělit se s protagonisty o své dotazy i dojmy. Vedle Racka se pak v prvním týdnu nové sezony mohou návštěvníci Divadla Na zábradlí těšit i na všechny ostatní inscenace poprvé uvedené v sezoně minulé – ve středu 11. září uvede divadlo úspěšnou adaptaci korespondence francouzských intelektuálů Michela Houellebecqa a Bernarda-Henri Lévyho s názvem Veřejní nepřátelé, ve čtvrtek 12. září navštíví diváci společně s Karlem Gottem a dalšími československými umělci „město hříchu“ v autorské novince Bůh v Las Vegas a den na to proběhne repríza hudebního opusu Uvnitř banánu inspirovaného stejnojmennou knihou Pavla Klusáka.

    Šubyduby. Foto vizuálu: Julie Hrnčířová

    Nadcházející sezona nabídne v Divadle Na zábradlí pětici nových titulů, a to jak autorských počinů, tak adaptací literárních děl. V listopadu představí režisér Jan Mikulášek hned dvě autorské inscenace – první z nich s příznačným názvem Ej Áj nahlédne hluboce aktuální téma umělé inteligence z divadelní perspektivy, ta druhá pak bude divokou jízdou hudebním repertoárem divadla pod názvem Šubyduby. V únoru 2025 představí čistě ženský tvůrčí tým pod vedením režisérky Anny Klimešové divadelní inscenaci na motivy knihy Virginie Woolfové Paní Dallowayová s Magdalénou Sidonovou v titulní roli. I poslední dvě premiéry sezony budou vycházet z knižních předloh – v dubnu představí brněnská režisérka Anna Davidová svou adaptaci prvotiny Mikuláše Křepelky Fušeři, ve které autor s notnou dávkou ironie glosuje dění v typickém českém hobbymarketu i nešvary národa „zlatých českých ručiček“. V červnu sezonu uzavře opět Jan Mikulášek, tentokrát inscenací podle druhého dílu knižní ságy norského spisovatele Karla Ove Knausgårda s titulem Můj boj. Zamilovaný muž.

    Šubyduby. Foto vizuálu: Julie Hrnčířová

    Pro diváky, kteří si chtějí zajistit svá místa na všechny premiéry a prožít 67. sezonu Divadla Na zábradlí jako VIP hosté, nabízí Divadlo Na zábradlí své abonentské programy. Divadelní nadšenci si tak mohou zakoupit premiérové předplatné, nebo mohou využít příležitost stát se divadelním mecenášem a přihlásit se do Klubu štědroňů. Mecenášský klub umožní nejvěrnějším návštěvníkům divadla zkusit si některé divadelní profese, nahlédnout do procesu zkoušení nebo setkat se s tvůrci po každé z připravovaných premiér.

    • Autor:
    • Publikováno: 2. září 2024

    Komentáře k článku: Divadlo Na zábradlí zahájí sezonu Rackem

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,