Divadelní noviny Aktuální vydání 15/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

15/2024

ročník 33
17. 9. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Festivaly Reportáž

    Nechte cirkus znít! (No. 11)

    V rámci Letní Letné už zde bylo napsáno mnohé. Nicméně jsou ještě dvě skupiny performerů a performerek, které bezpochyby dělají radost dvěma skupinám diváků – a to dětem (tedy dětská představení + akrobatické workshopy + open-air atrakce + dokonce příměstský tábor pro teenagery) a těm, kdo přijdou, ať už z ekonomických či jiných důvodů na open-air produkce, kde je vstup zdarma. Do klobouku pak mohou přispět libovolnou částkou.

    Foto František Ortmann

    S vnukem jsme tedy navštívili malou ochutnávku dětského programu, zkoušeli stavět z velkých kostek či spíše nesourodých barevných kousků dřeva a ochutnali speciální ovocnou zmrzlinu. K tomu jsme šli na jedno z představení určených pro nejmenší, na pohádku Jak slon dostal chobot na motivy bajky Rudyarda Kiplinga Sloní mládě o zvědavém slůněti v interpretaci Tomáše Běhala z divadla Toy Machine + loutek, jež se po představení všechny děti hrnuly prozkoumat. Byly pestré a legrační (jejich tvůrci Tomáš Běhal a Pavel Heřmann), příběh srozumitelný a Tomáš Běhal jako jediný interpret, moderátor a loutkovodič statečný a hlasitý.

    Loutky byly pestré a legrační. Foto archiv souboru

    Do Dětského stanu se totiž vměstnaly snad všechny děti z Prahy a okolí, a to od věku silně miminkovského až po lehce školní. Mnozí z nich exhibicionisté (udivuje mě, jak jsou dnes děti „oražené“, mnohé se soustředí akorát na „vyrábění“ co největšího hluku a běhání do míst, kam je přístup zakázán). Nicméně znovu jsem se přesvědčila, že rodičů, kteří vyhledávají představení pro děti, je u nás stále více a možná, že mezi těmi ohlušujícími řvouny rostou i někteří zajímaví herci, a snad i – či hlavně – diváci…

    Zajímavý program se dal navštívit i v open-air prostoru nedaleko Hanavského pavilonu. Smůlu měla dvojice Jonatán Vnouček a Míša Stará, kteří museli kvůli silnému dešti své představení J.O.E. o pár dní odložit. V příjemně pojaté čtyřicetiminutové pohádce o úskalích přátelství/vztahu holky Rue a robota J.O.E. poukazují oba interpreti prostřednictvím kombinace fyzického divadla a klaunérie na rozporuplný svět moderních technologií.

    Stejné místo o pár dní dříve – ovšem s vysokou stojkou na upevnění šál –  posloužilo i dalším performerům.  Personálně proměnlivá AirGymArt Company, tentokrát ve složení Emilie Benešová, Kateřina Horová, Bára Pintérová Bartoňová, Jaroslav Dolejší a Tomáš Pintér, nabídla Šerosvět. I když název při plném  denním světle nebyl tak docela přesný, přesto bylo možno si svět, ve kterém se o nadvládu perou světlo a stín, den a noc, docela dobře užít – a to prostřednictvím  sólové a párové akrobacie nejen pozemní, ale také na šálách, s využitím prvků klaunérie i animace postav (někde na vrcholu stožáru byl ukryt balíček s bonbony, které po požití měnily performery v loutky).

    Celá show je vystavěna tak, aby si všichni diváci přišli na své. Foto FB Koťátko zkázy /zde/

    Na kombinaci diskomelodií, interakce s diváky, meditativního, lehce provokativního příběhu o tom, co se s námi stane po smrti a zda věříme ve znovuzrození, ale samozřejmě také na akrobacii na šálách i na zemi, lidské pyramidy a různé další kejkle na zemi i nad zemí vsadilo uskupení LaClara, tedy akrobatky a herečky Kláry Hajdinové. I když je tato performerka v oboru aktivní už více než deset let, projekt ReLife je první, který odehrál svou letenskou premiéru pod hlavičkou spolku LaClara. Účinkují pouze čtyři akrobati – Alžběta Tichá, Helena Urban, Jakub Urban a Klára Hajdinová, ale chvílemi máme pocit, že je jich dvakrát víc. Celá show je vystavěna tak, aby si všichni diváci přišli na své – ať už jsou duchovně založeni (Co se děje s duší po smrti? Existuje koloběh života-smrti-znovuzrození?) či se chtějí jen bavit, případně si i zatančit. To všechno jim žluto-šedivé představení (žlutá jako radost a život, šedá jako smutek a smrt, aspoň jak se domnívám) poskytne. No, a nakonec jsme svědky zázraku – jeden z diváků se totiž před našima očima znovuzrodí jako motýl klubající se z kukly. Poté následuje společný tanec v rytmu disko, do kterého se rádi zapojí jak malí, tak i dospělí diváci.

    Foto František Ortmann

    A to je jeden z cílů Letné Letné. Pobavit, potěšit a všechny tak trochu vrátit do dětství, kdy jsme snad všichni létání vzduchem a rozmanité další zázraky milovali a obdivovali.

    Toy Machine, Praha – Rudyard Kipling, Tomáš Běhal: Jak slon dostal chobot. Připravil a hraje Tomáš Běhal, scéna a loutky: Tomáš Běhal a Pavel Heřmann. Premiéra 6. října 2023. Psáno z uvedení na festivalu Letní Letná 22. srpna 2024.

    Jonatán Vnouček & Michaela Stará, Praha – Jonatán Vnouček a Michaela Stará: J.O.E. Režie Ondřej Holba, dramaturgická spolupráce: Ondřej Holba, Jonatán Vnouček, Michaela Stará, konzultace/supervize Lukáš Houdek, hudba Matouš Hekela, kostýmy Vojtěch Hanyš, Andrea Gájová, Míši děda. Produkce: Zuzana Malina. Premiéra 20. května 2023 na festivalu Cirkus Base v Praze /zde/. Psáno z uvedení na festivalu Letní Letná 18. srpna 2024.

    AirGymArt Company, Praha – Bára Pintérová Bartoňová a Jaroslav Dolejší: Šerosvět. Režijní supervize Justin Svoboda, supervize klaunérie a gagů Lukáš Houdek, kostýmy Simona Drábová, hudba Ester Valtrová, rigging, technika Tomáš Pintér. Účinkující: Kateřina Horová, Bára Pintérová Bartoňová, Jaroslav Dolejší, Tomáš Pintér. Premiéra 16. července 2023 na festivalu Za dveřmi v Praze. Psáno z uvedení na festivalu Letní Letná 20. srpna 2024.

    LaClara art, Praha – Klára Hajdinová: ReLife. Úprava scénáře Tereza Karpianus, režijí supervize Ondřej Holba. Perfomeři Alžběta Tichá, Helena Urban, Jakub Urban, Klára Hajdinová. Produkce Klára Hajdinová. Premiéra na festivalu Letní Letná 21. srpna 2024.

    ///

    Více o 21. ročníku Letní Letné na iDN:

    Cirque Inextremiste na Letní Letné

    Letní Letná vstupuje do třetí dekády

    Co čeká diváky Letní Letné?

    Nechte cirkus znít! (No. 1)

    Nechte cirkus znít! (No. 2)

    Nechte cirkus znít! (No. 3)

    Nechte cirkus znít! (No. 4)

    Nechte cirkus znít! (No. 5)

    Nechte cirkus znít! (No. 6)

    Nechte cirkus znít! (No. 7)

    Nechte cirkus znít! (No. 8)

    Nechte cirkus znít! (No. 9)

    Nechte cirkus znít! (No. 10)


    Komentáře k článku: Nechte cirkus znít! (No. 11)

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,