Divadelní noviny Aktuální vydání 15/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

15/2024

ročník 33
17. 9. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Vzlet jako magnet

    Vzlet vstupuje do své další sezóny jako etablované kulturní centrum. Má za sebou koprodukci úspěšné netradiční opery Zabijačka, stal se druhým domovem pro spoluzakládající Collegium 1704, nabízí široké spektrum kulturních akcí a nepřestává se vyvíjet. Vršovická kulturní křižovatka v další sezóně otevírá dveře novému cirkusu, připravuje 3. díl jedinečného oživlého podcastu nebo novou premiéru Divadla Vosto5. Vzlet k sobě přitahuje čím dál mladší diváky a programový ředitel Petr Prokop k tomu dodává:

    Vzlet. Foto: Jan Hromádko

     Čtvrtá sezóna Vzletu bude opět ve znamení rozšiřování obzorů. V minulé sezóně jsme začali cíleně pracovat s mladým publikem a mladé tvůrce jsme zapojili i do samotného vzniku projektů (např. v generační inscenaci První rána kapitána). V té nadcházející chceme tímto směrem pokračovat a dále zahušťovat program doprovodnými aktivitami pro školy, učitele a obecně mladé publikum. Další neprobádané pole je pro nás nový cirkus, kde s Ondřejem Holbou a jeho týmem na podzim a jaro připravujeme novou inscenaci – jak jinak než cílenou opět na mladé diváky.

    Divadlo Vosto5 ke svému „vzletímu” repertoáru již brzy přidá další inscenaci. Vedle aktuálně reprízovaných projektů Sentimetal, PROTON !!! a Kupé ve Vzletu připravuje v říjnu novou premiéru Tragédie Liblice. Mysteriózní krimi slibuje fúzi tradiční poetiky Vosto5 se špionážním thrillerem Costa-Gavrasovského ražení a pokleslou kriminálkou. Dlouholetá záliba divadla Vosto5 k rozhlasovému vysílání se otiskla do samotného námětu. Inscenace je situována do obce Liblice a rozplétá záhadný příběh největšího pozemního vysílače ve střední Evropě, který navzdory uzavření stále vysílá a přijímá.

    Přes 25 let fungující nezávislý divadelní spolek se stal zároveň sám námětem – a sice pro docu-fiction knížku Snaha je patrná dlouholeté spolupracovnice Vosto5 Martiny Sľúkové. Autorka po dobu pěti let zachycovala fungování pětice můžu, tvůrců, kamarádů a otců, kteří se ocitli v kleštích vyhoření, zodpovědnosti vůči svým fanouškům a zakotvení v prostorách Vzletu. V grafickém zpracování Milana Nedvěda tak vychází intimní i tragikomická kniha, ve které se snoubí pohled do zákulisí úspěšného souboru, ale také do zákulisí tvůrčí krize, krize mužství i krize kamarádství.

    Vosto5 si hraje s divadelní formou a já zase s tou literární. Částečně dokumentární formou zachytávám reálné lidi v reálných stavech. Se členy Vosto5 ale zacházím taky jako s postavami a dávám je do smyšlených situací odpovídajících jejich charakterům, čímž se kniha posouvá do roviny fikce. Knížka tedy velmi specifickou a neteatrologickou cestou mluví o divadle – o procesu tvorby, o krizi hledání motivace, ale i o krizích osobních, kamarádských či společenských. Povedlo se to hlavně proto, že se s členy Vosto5 známe dlouhá léta a neměli přede mnou žádný ostych, ale ani potřebu se nějak předvádět, komentuje Sľúková vznik knihy Snaha je patrná, jejíž křest proběhne v říjnu právě ve Vzletu.

    Pod dramaturgickým vedením Vosto5 otevře již potřetí novou divadelní sezónu festival čisté improvizace – Volná jízda vol.3. Během dvou dnů se ve Vršovicích představí 6 českých souborů, které se věnují tzv. improvizaci z bodu nula. Vzlet ve čtvrté sezóně utužuje svoje propojení s novocirkusovou scénou a ve spolupráci s Centrem pro nový cirkus CIRQUEON koprodukuje novou inscenaci Princip nejistoty v režii Ondřeje Holby. Tvůrci v ní čerpají z paradoxů kvantové fyziky a svými brilantními cirkusovými výkony zdánlivě porušují její zákony. V divadelním sále v nové sezóně ožije také třetí řada jevištního podcastu 5:59 na scéně a tvůrci úspěšné mezigenerační inscenace První rána kapitána na ni navážou dokumentárním filmem A proč? Ten bude pojednávat o skupině dětí, které se snaží posunout hranici volebního práva i celospolečenskou diskuzi o tom, od kdy má člověk právo na vlastní názor.

    Koncertní sezóna Collegium 1704 & Hudební cesty Evropou navazuje na úspěšné sezóny Collegia Vocale 1704 a cappella realizované od roku 2019 v různých pražských sálech. Dramaturgem této podoby koncertní sezóny je dirigent a umělecký šéf Collegia 1704 Václav Luks. Publiku nabízí pestrou mozaiku od středověké hudby přes barokní repertoár až po hudbu 19. a 21. století. Vedle renomovaných osobností domácí i světové hudební scény v ní najdeme také významný akcent na podporu mladých talentů.

    Ve vršovické kulturní křižovatce se kříží nejen široké spektrum uměleckých žánrů, ale také věkových skupin, festivalů, vzdělávacích aktivit i konferencí nejrůznějšího typu. V letošní sezóně bude Vzlet hostit část programu Malé inventury, festivalu současného umění 4+4 dny v pohybu, festivalu KUK, Přeletu nad loutkářským hnízdem a další. Zastřeší třídenní sympozium Pražského Quadriennale ,Technologie‘ v divadle, scénografii a výstavním designu. Vzlet kromě přespolních festivalů a konferencí zároveň sdružuje své nejbližší sousedy a nabízí jim prostor k setkávání, oslavám tradičních svátků a prohlubování vztahu k lokalitě. Během celého roku se místní obyvatelé mohou aktivně zapojit do akcí, jakými jsou Masopust, Máje, Dětský den, Zažít Holandskou jinak nebo Mikulášská nadílka. V neposlední řadě každou sezónu Vzlet rozšiřuje svou nabídku určenou dětem a mladým divákům. Kurátorka vzdělávacího programu Tereza Černá doplňuje:

    Ve Vzletu považujeme kreativní vzdělávání za jeden z pilířů moderní kulturní instituce. Na podzim pokračujeme v originálních tvůrčích ateliérech, které se věnují animaci, zvukové tvorbě a fotografii. Ve spolupráci se souborem 11:55 obnovujeme formát ateliéru pro mladé divadelní nadšence Nová generace. První horkou novinkou této sezóny je série workshopů Učitelem nové generace.  Druhá novinka se týká pravidelného nedělního programu pro rodiny s dětmi. Tou je cyklus Literární Vzlet, který zahájíme 20. října nad knihou Hrdinky: Příběhy významných českých žen s její spoluautorkou Kateřinou Tučkovou. Nakonec v nové sezóně chystáme plno pohádek, u kterých se baví i dospělí, koncertů, dílen s umělci z Galerie Vzlet nebo doprovodného lektorského programu k divadelnímu repertoáru pro školy.

    • Autor:
    • Publikováno: 5. září 2024

    Komentáře k článku: Vzlet jako magnet

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,