Divadelní noviny Aktuální vydání 15/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

15/2024

ročník 33
17. 9. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Šéfredaktorkou Divadelních novin bude Jana Machalická

    Šéfredaktorkou tištěného čtrnáctideníku Divadelní noviny (i jeho webové podoby iDN) se od 1. ledna 2025 stane Jana Machalická, ta dosud vedla kulturní rubriku Lidových novin. Do funkce ji včera zvolila Společnost pro Divadelní noviny, jež časopis vydává. Současný šéfredaktor Josef Herman včera zároveň rezignoval na post předsedy Společnosti pro Divadelní noviny. Se svým současným redakčním týmem Herman dokončí tento ročník. Jana Machalická odmítla svou koncepci zveřejnit.

    Jana Machalická. Foto: archiv redakce

    Jana Machalická je absolventkou FFUK v Praze, působila v ČSAV, Divadelním ústavu, Divadle Labyrint. Od roku 1999 byla redaktorkou Lidových novin, kde již před tím krátce pracovala. Vedoucí kulturní rubriky LN byla v letech 2004–2009, tuto funkci znovu zastávala od roku 2016 do srpna letošního roku. Příspívá do odborného tisku, spolupracuje s ČT a Čro a je autorkou monografie Režisér Karel Kříž, dále spoluautorkou slovníku Česká divadla, Pódia z krabičky: Nesoustavné nahlédnutí do historie malých neprofesionálních scén 60. let 20. století, sborníku Eastern European Theater after the Iron Curtain, monografie Nové české drama 2000–2013 a dalších titulů. S Větrnými mlýny spolupraocvala na souborném vydání her J. A. Pitínského Všecko napsané. Machalická se funkce ujme 1. ledna 2025, připravovat proměnu Divadelních novin ale začne již od října.

    Divadelní noviny vznikly roku 1992 v přímé návaznosti na čtrnáctideník Scéna věnovaný divadlu i filmu. Vzorem a duchovním předchůdcem jim byl stejnojmenný časopis zlikvidovaný s nastupující komunistickou normalizací v 70. letech.

    ///

    Doplněno 11. 9. 2024:

    Ze Společnosti pro DN byli přítomni osobně: Jan Kerbr, Michal Zahálka, Vladimír Procházka, Richard Erml, Veronika Bednářová, Libor Vodička, Jaroslav Etlík, Jan Jiřík, Jan Kolář a Josef Herman, přítomni online: Rudolf Leška a Veronika Kos Loulová.

    Jan Kolář měl plnou moc k hlasování od Jana Lukeše, Josefa Mlejnka a Barbory Topolové.

    Aktuální a kompletní seznam Společnosti pro Divadelní noviny naleznete zde. Před výběrovým řízením během léta z původní Společnosti pro DN vystoupili: Jiří Havelka, Pavel Janoušek, Břetislav Rychlík, Lucie Trmíková, Tomáš Loužný, Petr Michálek. Po výběrovém řízení rezignoval Josef Herman.

    Přítomny výběrovému řízení mohly být redaktorky DN Anežka Pondělíčková a Petra Janák Zachatá, mohly se dotazovat kandidátů, avšak ze závěrečné rozpravy Společnosti pro DN byly vyloučeny.

    • Autor:
    • Publikováno: 10. září 2024

    Komentáře k článku: Šéfredaktorkou Divadelních novin bude Jana Machalická

    1. Vladimír Hulec

      Vladimír Hulec

      Možná
      se sluší napsat, že šlo o uzavřené výběrové řízení, na což má Společnost právo, rozhodovalo patnáct jejích stávajících členů a že se jej účastnili dva kandidáti: Jana Machalická a já.
      Janě Machalické ke zvolení blahopřeju a přeju Ti, Jano, úspěšné navázání na dlouholetou tradici i na to dobré ze současných Divadelních novin a jejich převedení do současné éry. Nebudeš to – a Tvůj tým – mít snadné.
      Za sebe nemám problém svou koncepci zveřejnit. Ba naopak. Budu o ní se zájmem a zvědavostí veřejně diskutovat. Bez znalosti Tvé koncepce, Jano, to ale asi nemá smysl.

      11.09.2024 (1.19), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

      • Alena Kottová

        Avatar

        Pane Hulec,
        Divadelní noviny vedené Vámi a Vaším týmem se mi líbily. Zrovna tak předtím ovšem pod vedením Jana Koláře. Bylo to inteligentní a zasvěcené čtení, fundovane a pestré, lahůdka pro milovníky nejen divadelni kultury. Mělo to nadhled a úroveň. Ale vidím kolem sebe, že je mezi těmi, kdo rozhodují, jakási lákavá touha po změně, že ti nejlepší často odcházejí, aby se nějaká změna stala.
        Přeji Vám jen to nejlepší.
        Alena Kottová

        11.09.2024 (8.49), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    2. Natalie

      Avatar

      Dobrý den,
      mohla bych se zeptat jaké byly argumenty Společnosti pro uzavřené výběrové řízení? Tak dlouho se diskutuje téma důležitosti výběru nového vedení a přitom neměli potenciální zajímaví kandidáti, kteří by opravdu mohli novinám pomoci, vůbec možnost se přihlásit…
      A ještě bych se ráda zeptala na aktuální složení členů Společnosti pro DN, protože něco jiného je na webu a něco jiného v poslední výroční zprávě.
      Předem děkuju za odpovědi.
      Natálie

      11.09.2024 (8.41), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

      • Josef Herman

        Josef Herman

        Dobrý den,
        ve Výroční zprávě za rok 2023 je složení Společnosti platné na konci toho roku, Společnost se rozšířila v dubnu 2024 do složení uvedeného na webu, záhy bude seznam upraven, resp. redukován o členy, kteří odstoupili v průběhu jednání, s nímž nesouhlasili. A o ty, kteří odstoupili po zvolení Jany Machalické – k nim patřím i já coby dosavadní předseda Společnosti. Způsob volby je interní věcí Společnosti a nepřísluší mi, zvláště už jako nečlenovi, ho komentovat. Nového předsedu bude Společnost hledat zřejmě koncem září, nyní ji vede místopředseda Richard Erml.

        11.09.2024 (8.51), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

        • Natalie

          Avatar

          Děkuji za odpověď.
          Mohl byste tedy alespoň předat můj dotaz členům Společnosti (v tom složení v jakém zasedání proběhlo, tzn. i těm kteří odstoupili)?
          Způsob volby samozřejmě je věcí Společnosti, ale proč by ho nemohli současní nebo bývalí členové komentovat? Navíc když o tom, že bude řízení uzavřené, zřejmě rozhodovali ještě všichni, včetně těch kteří pak na základě nesouhlasu s volbou odstoupili…
          Otázka budoucího směřování Divadelních novin přece byla ze strany DN opakovaně veřejně diskutovaná, veřejnost byla vyzývaná, např. prostřednictvím diskuzí, k vyjádření názoru (což musela Společnost posvětit). Neveřejné výběrové řízení spolu s nezveřejněnou vítěznou koncepcí proto vrhá na Společnost velmi špatné světlo a myslím, že je v jejím zájmu se k obojímu alespoň nějak vyjádřit.
          Děkuji za předání mého dotazu,
          Natálie

          11.09.2024 (9.27), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

        • Jiří Růžička

          Avatar

          Já tomu nerozumím.
          Byl jste předsedou Společnosti, která nastavovala podmínky výběrového řízení a teď se od toho způsobu volby distancujete, protože byl zvolen někdo, koho neakceptujete?

          11.09.2024 (12.46), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

          • Josef Herman

            Josef Herman

            Promiňte,
            přehlédl jsem váš komentář. Společnost pro DN je zapsaný spolek, co si většina členů odhlasuje, to se provede. Jako předseda jsem nesouhlasil s většinou, nicméně jsem moderoval volbu dle většinového názoru, nechtěl jsem proces volby ještě komplikovat. Nechci se podílet na realizaci výsledku, s nímž nesouhlasím, tedy jsem bezprostředně po vyhlášení volby své místo přenechal tomu, kdo si za volbou stojí a měl by za ni nést i osobní zodpovědnost. Posléze jsem se vzdal i členství ve Společnosti.

            13.09.2024 (16.05), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

      • richard

        Avatar

        Naprostý souhlas s Natalie,
        co se uzavřenosti výběrového řízení týče. Velmi, velmi podivný způsob, nenapadá mně jediný relevantní důvod. A druhá věc: Hodne zarážející je, že nová šéfka nechce svou koncepci zveřejnit.

        11.09.2024 (9.00), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    3. Pavel Machalický

      Avatar

      Přeji své tetě
      hodně pracovního zdaru, hodně pracovních a osobních sil, pevné nervy, které jistě budou potřeba.
      Synovec Pavel

      11.09.2024 (12.11), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    4. DN

      Avatar

      Jména členů Společnosti pro Divadelní noviny,
      kteří se výběrového řízení 9. září účastnili a hlasovali, i těch, kteří v průběhu řízení před 9. zářím odstoupili, jsme doplnili do původního textu.

      11.09.2024 (12.50), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    5. richard

      Avatar

      Proč bylo výběrové řízení uzavřené?
      Co se na průběhu / výsledku současnému šéfredaktorovi nelíbí? Jaká je koncepce nové šéfky? Otázky zůstaly bez odpovědi. Zarážející tím spíš, že DN pobírají grant z veřejných zdrojů, tzn. z daní nás všech.

      13.09.2024 (14.22), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

      • Josef Herman

        Josef Herman

        Jak už jsem napsal,
        řídil jsem konkurzního řízení, ale nesouhlasil jsem s jeho průběhem a výsledkem, proto jsem z vedení a záhy z členství ve Společnosti odstoupil. Podle mého jsme měli déle a pečlivěji hledat někoho z mladé nebo střední generace, těm musí odpovídat názory na divadlo a způsoby, jakými budou DN komunikovat se čtenáři, jinak DN podle mého nepřežijí. Nelíbí se mi plánovaná proměna Divadelních novin na měsíčník obecně odborného zaměření, které se příliš blíží SADu a opouští charakter novin. A pak nevěřím v ekonomickou a provozní proveditelnost návrhu. Tedy abych konkrétně uvedl své výhrady, s nimiž jsem však při hlasování prohrál, většina Společnosti je nesdílí. A tak je to ve spolkové demokracii správné. Jak to dopadne, ukáže čas.

        14.09.2024 (1.36), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,