Divadelní noviny Aktuální vydání 17/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

17/2024

ročník 33
15. 10. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Doubravský je nadále šéfdirigentem opery Divadla F. X.  Šaldy

    Dne 25.9.2024 Krajský soud v Ústí nad Labem – pobočka v Liberci potvrdil rozsudek Okresního soudu v Liberci. Okresní soud rozhodl, že výpověď udělená Martinu Doubravskému z organizačních důvodů je neplatná.

    DFXŠ Liberec – Sergej Rachmaninov: Francesca da Rimini, Lakomý rytíř – dirigent Martin Doubravský při děkovačce. Foto Daniel Jäger

    Rozhodnutí odvolacího soudu s odůvodněním  bude v písemné podobě k dispozici během 30 dnů. Spor tak bude pravomocně ukončen. Oba soudy konstatovaly, že vedením DFXŠ přijatá organizační změna, která zrušila pracovní místo  dirigenta – šéfdirigenta a  vytvořila pracovní místo hudebního ředitele,  byla přijata účelově.  Dále konstatovaly, že pracovní náplň zrušeného a nově vytvořeného pracovního místa hudebního ředitele je fakticky shodná. Nemohl tak být dán výpovědní důvod pro nadbytečnost Martina Doubravského na zastávané pozici dirigenta – šéfdirigenta. Oba soudy zavázaly DFXŠ rovněž k náhradě nákladů řízení.

    Již po doručení prvostupňového rozhodnutí se Martin Doubravský v lednu tohoto roku pokusil vyvolat jednání o smírném narovnání vzniklé situace, která ho osobně netěší. Pro takové jednání však nenašel na druhé straně partnera.

    Mgr. Tomáš Haltuf, Advokátní kancelář BARTOŠKOVÁ

     

    • Autor:
    • Publikováno: 25. září 2024

    Komentáře k článku: Doubravský je nadále šéfdirigentem opery Divadla F. X.  Šaldy

    1. Divadlo F. X. Šaldy Liberec

      Avatar

      Stanovisko Divadla F. X. Šaldy Liberec

      Krajský soud v Ústí nad Labem – pobočka v Liberci potvrdil rozsudek Okresního soudu v Liberci, kterým bylo rozhodnuto, že výpověď udělená Martinu Doubravskému Divadlem F. X. Šaldy Liberec, příspěvková organizace, je neplatná.
      Odvolací soud při vyhlášení rozsudku se v odůvodnění rozhodnutí ztotožnil se závěry soudu prvního stupně, aniž blíže vysvětlil důvody, které ho k tomuto vedly. Podrobné odůvodnění bude obsahovat písemné vyhotovení rozhodnutí odvolacího soudu.
      DFXŠ k této věci považuje za nutné sdělit, že nepovažuje provedení organizační změny na postu „šéfdirigenta“ za předstírané. Následná přijatá organizační opatření souvisela se změnou úkolů, přičemž DFXŠ vycházelo při realizaci organizační změny z potřeb plánu divadelních a koncertních představení.
      DFXŠ se snažilo před vyhlášením organizační změny dohodnout s Martinem Doubravským jeho další působení v divadle s ohledem na novou koncepci, ovšem bezvýsledně. Nabízenou pozici dirigenta pan Martin Doubravský nepřijal.
      K vyjádření zástupce Martina Doubravského DFXŠ uvádí, že v lednu tohoto roku, ani nikdy předtím, nebylo vyzváno k jednání o smírném vyřešení sporu.
      Umělecká činnost, kterou provádí DFXŠ, je zcela odlišná od jiných pracovních profesí. Výsledek činnosti je zcela závislý na umělcích a jejich zaměření s ohledem na měnící se repertoár a žánr. Organizační změna tak byla jediným právním řešením realizace koncepce ředitelky Lindy Hejlové Keprtové.
      Další postup ve věci soudního sporu zváží DFXŠ po doručení písemného vyhotovení rozhodnutí odvolacího soudu.

      27.09.2024 (8.58), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

      • Josef Herman

        Josef Herman

        Nevěřím svým očím,
        že příspěvková organizace, jaksi kolektivně, zpochybňuje rozsudky dvou nezávislých soudů! A vysvětluje, jak si podle divadla měly soudy posuzované skutečnosti vyložit a rozhodnout o nich!! Včetně vachrlatého či spíše neobratného zdůvodnění novou uměleckou koncepcí. Prostě soudy rozhodly a pro divadlo, resp. libereckou radnici coby zřizovatele, to v této fázi bude hodně nákladné.
        Ocitujme z Vyjádření M. Doubravského k probíhajícímu soudnímu řízení v iDN ze 13. února 2024:
        12. ledna jsem o obsahu rozsudku informoval Radu města Liberce, kterou jsem zároveň ujistil, že mě osobně tato situace netěší, a že jsem stále o smírném mimosoudním narovnání vzniklé situace a případném stažení žaloby ochoten jednat. 1. února 2024 podala ředitelka divadla odvolání proti rozsudku. Na podání opravného prostředku má bezpochyby ředitelka divadla právo, vzniká ovšem zcela legitimní otázka, jakým způsobem bude divadlo sanovat případný nemalý vicenáklad rozpočtu. Chtěl bych věřit, že na tuto otázku zná vedení divadla, potažmo zřizovatel odpověď. Nedovedu si totiž představit, že by důsledky tohoto osobního sporu měl zaplatit daňový poplatník.
        Nahlédl jsem do zápisů z jednání Rady města Liberce z uvedeného období, o podání pana Doubravského se podle nich v té době nejednalo.

        28.09.2024 (0.05), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

        • Martin Doubravský

          Avatar

          O zveřejnění vítězné koncepce ředitelky DFXŠ
          jsem žádal zřizovatele jako třetí v pořadí zákonem 106/1999. Mé odvolání zamítl nadřízený orgán města, tedy Libercký kraj, s odůvodněním, že koncepce vznikla bez použití veřejných prostředků a že paní Keprtová nesouhlasila se zveřejněním. V tomto kontextu se zdá nezveřejnění koncepce paní Machalické jako malý problém.

          30.09.2024 (11.48), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

          • Josef Herman

            Josef Herman

            Nevím,
            které nezveřejnění je větší nebo menší problém. Ve dvou ohledech je to srovnatelné: jak a kým a pro koho byla koncepce schválená, a jak se o ní jako o nové nabídce dozvědí ti, kteří by si její „výrobky“ měli kupovat. Jistě je pro každý obor důležité mít možnost o koncepcích jaksi odborně diskutovat, ale rozhodující je, jak je nabídnout a „prodat“ „spotřebitelům“.

            30.09.2024 (13.47), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

            • Martin Doubravský

              Avatar

              Měřeno objemem spravovaných veřejných prostředků.

              30.09.2024 (13.51), , Trvalý odkaz komentáře,

        • Vítězslav Sladký

          Avatar

          Vážený a milý pane doktore,
          rovněž koukám jako ‚hejl‘, jak vedení DFXŠ komentuje rozhodnutí dvou nezávislých soudů. Je to absolutně nepřijatelné a zřizovatel by měl konat. Je přece od začátku jasné, že toto paní ředitelka nemohla ustát právnicky, ekonomicky, umělecky ani lidsky. Pro svojí osobní mstu navíc zvolila až hyenistický okamžik (nebudu zde veřejně popisovat, zúčastnění vědí, a z právnického hlediska je to jedno..). Martinovi Doubravskému gratuluji, že dokázal, že ředitel subvencovaného divadla se nemůže chovat jako majitel rodinné firmy.

          14.10.2024 (18.26), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    2. Karel Kuchař

      Avatar

      Spravedlnost zvítězila.
      To, co umí Martin Doubravský – to se musí „korytáři“ ještě dlouho učit – ale na to budižničemové nemají. Jedině podvod, by jim přinesl korejtko.

      27.09.2024 (12.49), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    3. Petr K.

      Avatar

      Taky jsem
      na tohle prohlášení na webu DFXŠ zíral. Paní ředitelka by to celé měla zaplatit, otázkou navíc je její další setrvání ve funkci. Zřizovatel na to celé snad dohlédne.

      28.09.2024 (15.30), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    4. Josef Zadina

      Avatar

      Na umělecké koncepci
      operního souboru DFXŠ pod vedením šéfdirigenta Martina Doubravského nebylo v zásadě potřeba nic měnit, korekturám a novým podnětům od členů umělecké rady byl nakloněn, náměty myšlenkově zpracovával a vytvářel pevná rozhodnutí, která určovala a posouvala umělecký vývoj Opery po řadu let. Dokladem toho jsou přední umístění operního souboru DFXŠ mezi českými operními domy v minulých dvou desetiletích, kdy nechyběla ani absolutní vítězství.
      Martin Doubravský navázal na přínos šéfdirigentů minulých desetiletí – Františka Babického a Rostislava Hališku a jako liberecký patriot jejich odkaz úspěšně rozvíjel. Dával příležitost mladší generaci, aby se ve stabilním špičkovém tělese mohla učit a získávat potřebné zkušenosti… Ztotožňují se s rozhodnutím soudu, protože je zde naděje, že Martin Doubravský po prožitém martyriu bude o to více umělcem přínosným nejen DFXŠ, městu Liberci a Libereckému kraji, ale i současné české opeře jako takové.

      29.09.2024 (15.36), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,