Divadelní noviny Aktuální vydání 16/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

16/2024

ročník 33
1. 10. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Příloha

    Moderátor je perfomer i tvůrce

    Absolventi VOŠH nehledají uplatnění jen v divadlech nebo seriálech. Vzhledem k tomu, že studují obor Herectví a moderování, vydávají se někteří moderátorskou cestou. Vyšší odborná škola herecká vychovala mnoho úspěšných moderátorů, mezi ty nejslavnější patří Aleš Cibulka, Laďka Něrgešová, Petr Vágner, Klára Doležalová nebo Tereza Kostková, desítky dalších na nás pravidelně promlouvají i z rádií. Několika bývalým absolventům, kteří se svým hlasem úspěšně živí, jsme položili následující otázky: 1. Co vás na moderování v rádiu nejvíce baví? 2. Vzpomínáte někdy na školu? 3. Kde vás aktuálně můžeme slyšet?

    MONIKA DOLEŽALOVÁ

    1. 1. Rozhodně ten adrenalin, že to, co člověk řekne, už nelze vzít zpět. Také to, že každý vstup, ať už v rádiu, televizi, nebo na pódiu, je jedinečný a není možné jej zopakovat. A nejhezčí je interakce s lidmi. Protože publikum neskutečně dobíjí.
    2. 2. Velmi často. Základy hlasové výchovy využívám dodnes. Ráda ale také vzpomínám na skvělou atmosféru ve škole, v hodinách, při zkoušení v divadle nebo na párty po představení.
    3. 3. Vysílám na Rádiu Impuls každý všední den v čase od 15 do 17 hodin.

    KLÁRA MIKLASOVÁ

    1. 1. Baví mě na tom, že je to pokaždé jiné. Denně řeším s posluchači jiné téma, někdy je to vážnější, jindy zábavnější. Snažím se zlepšovat jim den a náladu. Na vysílání miluji, že mi to nepřijde jako práce, ale jako zábava.
    2. 2. Na vošku vzpomínám dost často, a to zejména na hodiny moderování nebo hlasové výchovy. Díky hlasovce jsem se naučila pořádně mluvit, můžu pracovat v médiích a už nemluvím jako Ostravák (smích).
    3. 3. Momentálně mě můžete slyšet každý všední den v éteru Fajn Rádia mezi 9. a 12. hodinou, samozřejmě moderuji i živé akce a také namlouvám reklamy a hraji v nich. Tak se může stát, že mě uslyšíte nebo i zahlédnete.

    ADOLF ADAM

    1. 1. Na moderování mě nejvíc baví ta energie. Ačkoli je diametrálně odlišné od herectví v divadle a mluvíte zde v podstatě „do zdi“, i tak vám mikrofon dodá svěží pocit, jako byste interagovali se svými posluchači. Rádio je kamarád a vnímám ho i jako určité poselství bavit lidi třeba i v těžkých časech.
    2. 2. Určitě! Na svou alma mater nezapomenu. Sice to mnohdy nebylo lehké, ale díky škole a jejím učitelům jsem získal něco, co mi do té doby nikdo nedal – příležitost věnovat se tomu, co mě baví, a to na profesionální úrovni.
    3. 3. Momentálně mě můžete slyšet o víkendech a svátcích na Signál Rádiu.

    JIŘÍ VLACH

    1. 1. Nejvíce mě baví rozmanitost a to, že se sám udržuji v aktuálním dění, když připravuji aktuality do vysílání.
    2. 2. Na školu si vzpomenu často, byl to hezký a obohacující čas. I v současnosti se s některými spolužáky potkávám na jevišti.
    3. 3. Aktuálně moderuji na Rádiu Spin pořad Spin Xtra, a to každý všední den odpoledne. Na kanále YouTube můžete najít i můj vlastní animák s názvem Pertoltice Paranormal.

    TOMÁŠ TYŠER

    1. 1. Je to moderování a to mě baví v jakékoli formě, nejen v rádiu. Nejlepší jsou výjezdy za posluchači, soutěže nebo jakákoli výzva, která to okoření. Hlavní je ale zpětná vazba od posluchačů. Nevidím je, tak i jediná zpráva reagující na to, co říkám do éteru, mě velice potěší. A taky mi to dává jistotu, že nejsem jen zvukové pozadí v dílně.
    2. 2. Vzpomínám velmi často. Ve škole jsem nabral tolik zkušeností a zážitků, že je z čeho čerpat. Například včera náš zprávař dělal anketu o rozmlouvadlech. Řekl jsem mu ta, která jsem používal ve škole a vlastně je používám dodnes.
    3. 3. Rádio Relax – Ranní jízda, každý všední den od 6 do 9 hodin.

    Připravila Michaela Jadrná

    • Autor:
    • Publikováno: 30. září 2024

    Komentáře k článku: Moderátor je perfomer i tvůrce

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,