Divadelní noviny Aktuální vydání 17/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

17/2024

ročník 33
15. 10. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zahraničí Zprávy

    Zemřela Maggie Smith

    16. prosince 2015 v Londýně. Foto Kirsty Wigglesworth

    Maggie Smith

    28. 12. 1934 Romford, Essex, Velká Británie – 27. 9. 2024 Londýn, Velká Británie

    Britská herečka, držitelka dvou Oscarů, tří Zlatých glóbů, pěti cen BAFTA, čtyř cen Emmy a jedné ceny Tony. Celosvětově známá je rolí profesorky Minervy McGonagallové ze série filmů o Harry Potterovi.

    Narodila se v rodině sekretářky Margaret Hutton (rozené Little) a patologa Nathaniela Smithe. Měla dva starší bratry, dvojčata Alistaira a Iana.

    Na hereckou dráhu se vydala proti vůli rodičů. V jedenadvaceti letech dostala angažmá v muzikálu na Broadwayi a právě divadlo hrálo zpočátku v její kariéře prim. Záhy se stala významnou britskou divadelní herečkou. V Královském národním divadle (RNT) v Londýně hrála například Desdemonu v Othellovi (titulní roli ztvárnil Laurence Olivier). Za její filmové ztvárnění získala v roce 1965 svou první oscarovou nominaci. Snímek tehdy natočili ve stejném obsazení jako bylo v inscenaci RNT.

    Zleva Louise Purnell, Albert Finney, Derek Jacobi, Maggie Smith a Graham Crowden ve světové premiéře Černé komedie Petera Shaffera (režie John Dexter, prem. 27. července 1965, RNT Londýn). Foto archiv

    Svůj první film natočila v roce 1956. Svého prvního Oscara získala v roce 1969 za roli neortodoxní skotské učitelky ve filmu Nejlepší léta slečny Jean Brodieové (anglicky The Prime of Miss Jean Brodie), druhého o devět let později za roli Diany Barrieové ve filmu Apartmá v Kalifornii.

    V roce 1969. Foto Roy Jones Hulton

    Celosvětovou popularitu získala i rolí matky představené v dvojici filmů Sestra v akci s Whoopi Goldbergovou (1992 a 1993). Největší pak jako Minerva McGonagallová ve filmovém zpracování románů o Harry Potterovi. Diváci ji mohou dále znát ze snímku Souboj titánů (1981), kde si zahrála mytickou Thetis opět po boku Laurence Oliviera v roli Dia.

    V roce 1973. Foto Wiki

    Za herecký výkon ve filmu Apartmá v Kalifornii získala Zlatý glóbus, další dva dostala za role ve filmu Pokoj s vyhlídkou a v seriálu Panství Downton, ve kterém ztvárnila postavu Violety Crawley. Na tuto cenu byla naposledy nominována i v roce 2016, konkrétně za ústřední výkon v muzikálu Dáma v dodávce. Kostýmní drama Panství Downton jí navíc vyneslo i tři ceny Emmy.

    Profesorka McGonagallová v sérii filmů o Harry Potterovi. Foto archiv

    Své úspěšné herecké kariéry se nevzdala takřka do konce života. V posledních letech života si zahrála třeba ve filmovém pokračování Panství Downton (2022) nebo v komedii Klub zázraků (2023).

    S Judi Dench (vlevo) v inscenaci hry Davida Harea The Breath of Life (režie Howard Davies, Theatre Royal Haymarket, Londýn, prem. 3. října 2002 – hrálo se v sérii do 1. března 2003). Foto Ian West

    V roce 1970 byla oceněna Řádem britského impéria (rytíř-komandér). V roce 1990 obdržela od královny Alžběty II. šlechtický titul dame (ženský ekvivalent sira) za zásluhy o umění.

    V roce 1967 se vdala za herce Roberta Stephense, se kterým měla dva syny, kteří jsou oba dnes herci – Chrise Larkina (1967) a Tobyho Stephense (1969). V roce 1974 se rozvedli. O rok později se znovu vdala za scenáristu a libretistu Beverleyho Crosse, s nímž žila až do jeho smrti v roce 1998.

    Se syny Tobym Stephensem (nar. 1969) a Chrisem Larkinem (nar. 1967). Foto archiv

    V roce 2007 deník The Daily Telegraph zveřejnil, že jí byla diagnostikována rakovina prsu. V roce 2009 bylo oznámeno, že se zotavila.

    Odešla poklidně v nemocnici brzy ráno v pátek 27. září. Byla velmi uzavřená, konec života strávila s rodinou a přáteli. Zanechala dva syny a pět milujících vnoučat; všichni jsou zdrceni ztrátou výjimečné matky a babičky, cituje rodinu zesnulé herečky britská BBC.

    /Pro iDN zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 1. října 2024

    Komentáře k článku: Zemřela Maggie Smith

    1. Pavel Březina

      Avatar

      Maggie Smith
      byla úžasná a moc výjimečná herečka, viděl jsem všechny její filmy a nejvíce se mi líbí Harry Potter profesorky Minervy McGonagallové.❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

      13.10.2024 (19.01), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,