Divadelní noviny Aktuální vydání 17/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

17/2024

ročník 33
15. 10. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Reklamní články

    Průsečíky nových technologií a pedagogiky

    Už příští týden proběhne Sympozium Pražského Quadriennale na téma technologií v divadle, scénografii a výstavním designu. Od 16. do 18. října bude v pražském kulturním centru Vzlet diskutovat přes osmdesát řečníků z celého světa o významu a možnostech ‘nových’ i ‘starých’ technologií v současné tvorbě.

    PQ23 TALKS Introduction To Ecoscenography. Foto Libor Galia

    Řada prezentujících se bude zabývat vztahem mezi divadelní pedagogikou, tvůrčí spoluprací a pokročilými technologiemi. Sympozium představí nové výukové metody a interdisciplinární přístupy, v nichž divadelníci a technologové spojují své odborné znalosti.

    Středa 16. října

    Isabel Potter (Bath Spa University) se ve své prezentaci A Lightbulb Moment bude věnovat umělé inteligenci a imerzivním technologiím v britském divadle. Zaměří se specificky na oblast světelného designu a otevře otázku přístupnosti k těchto technologií tvůrcům i pedagogům.

    Alison Heryer (Portland State University) představí metody začlenění technologií 3D simulace oděvu do výuky kostýmního designu v příspěvku Character Ideation and the Virtual Body.

    PQ23 TALKS Feminist Scenographies. Foto Adam Mracek

    Čtvrtek 17. října

    Joris Weijdom (HKU University of the Arts Utrecht) se ohlédne za workshopy zaměřenými na tvorbu mixed-reality scénických prostředí, které vedl na minulých ročnících PQ, a popíše jejich technické, tvůrčí a vzdělávací aspekty

    Pátek 18. října

    Khairul Kamsani (University of Hull) v rámci doktorátu zkoumá využití virtuální reality v hereckém vzdělávání. Jeho přednáška Embodied Cybernetic Actor Training se ponoří do vztahů mezi psychofyzickým hereckým tréninkem a imerzivními virtuálními prostory.

    Carmen Kleykens Vidal (Hochschule für Musik und Theater Hamburg) se ve své prezentaci zaměří na to, jak technologie rozšířené reality – VR, AR a MR – formují středoevropské divadlo. Nabídne reflexi dopadů těchto nástrojů na vybraná představení, jejich estetiku i celkový tvůrčí proces u týmů, které s nástroji XR pracují.

    PQ23 Trans-Nonbinary scenographics. Foto Adam Mracek

    Přednáška Bambiho Friedmanna (Tel Aviv University) se pak bude zabývat výukou tradičních jevištních technologií v éře rychle se rozvíjejících digitálních nástrojů. Představí způsoby, jak využívat současné technologie k osvojení základních technických dovedností, tak aby studenti nepřicházeli o znalosti tradičních metod.

    Celý program čítající 70 jednotlivých příspěvků si můžete projít na webu www.pq.cz. Sympozium je přístupné zdarma na základě registrace a bude probíhat v angličtině.

    • Autor:
    • Publikováno: 8. října 2024

    Komentáře k článku: Průsečíky nových technologií a pedagogiky

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,