Divadelní noviny Aktuální vydání 17/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

17/2024

ročník 33
15. 10. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřela Věra Plívová-Šimková

    V roce 2014, kdy jí bylo osmdesát. Foto Pavel Vigh

    Věra Plívová-Šimková

    29. 5. 1934 Lomnice nad Popelkou – 13. 10. 2024

    Filmová režisérka, známá zejména svými filmy o dětech a pro děti.

    Dětství prožila v Chuchelně u Semil. Otec záhy zemřel a o rodinu se starala matka, herečka ochotnického divadla. Starší sestra Břetislava Pospíšilová-Plívová se stala akademickou malířkou. Věra odmaturovala v roce 1952 na jičínském gymnásiu a odešla do Prahy na FAMU, kde u Bořivoje Zemana studovala v letech 1952-57 režii.

    Už na škole samovolně směřovala k tvorbě o dětech a pro děti. Během studia točila ročníkové práce, kde se často děti objevovaly. Školu ukončila absolventským středometrážním filmem Než se rozhrne opona o ochotnických divadelnících, který s neherci podle vlastního scénáře natočila ve svém rodišti.

    Ve stejném roce nastoupila na Barrandov, kde jako asistentka režie získávala zkušenosti u svých starších kolegů. Podílela se například na natáčení snímků Touha, Král Šumavy a Sny na neděli. Během asistování při výrobě dětské detektivky Případ Lupínek se definitivně rozhodla cíleně věnovat tvorbě pro děti.

    V roce 1964 během natáčení filmu Káťa a krokodýl. Foto archiv ČT

    Zaměstnancem filmového studia Barrandov byla až do roku 1991. Jako samostatná režisérka debutovala v roce 1963 středometrážním filmem z prostředí tanečních Chlapci, zadejte se podle vlastního scénáře. O rok později následoval úspěšný snímek Káťa a krokodýl vycházející z dětské knihy spisovatelů N. V. Gernětové a G. B. Jagdfelda. Scénář napsala s Otou Hofmanem. Snímek zvítězil na mezinárodní přehlídce filmů pro děti v Gijonu, a nastartoval tak dlouhou řadu festivalových úspěchů režisérky.

    Sedmdesátá léta. Foto archiv ČT

    Následovala lyrická komedie Tony, tobě přeskočilo (1968), která popisovala vztah starého opuštěného muže k osiřelému dítěti, kterému se povede propašovat do venkovské chalupy tři sourozence z dětského domova. V roce 1970 přišel film z vesnického prostředí Lišáci-Myšáci a Šibeničák o soupeření dvou kluků o vůdcovství v partě. Dva roky poté natočila svůj první barevný film O Sněhurce – příběh vesnických dětí z Podkrkonoší, které se rozhodly sehrát známou pohádku. Další film Přijela k nám pouť (1973) byl dětským muzikálem zasazeným do prostředí vesnické pouti.

    V roce 1975 vznikl film Páni kluci podle scénáře Víta Olmera, který využil motivů slavné knihy Marka Twaina Dobrodružství Toma Sawyera a přenesl děj do českého městečka roku 1900. Autorem scénáře byl vedle Víta Olmera i tehdy zakázaný Jan Procházka. Byl to její první film, který se odehrával v minulosti. V roce 1977 natočila komedii z filmařského prostředí Jak se točí rozmarýny. V roce 1979 se zaměřila na ochranu životního prostředí a natočila snímek Brontosaurus. Komedie Krakonoš a lyžníci zachycovala klukovské soupeření v Podkrkonoší na počátku 20. století. Příběh vycházel z pašeráckých legend a komediální formou se zaměřil na počátky lyžování u nás. Při natáčení na horách zemřel herec Václav Lohniský.

    Osmdesátá léta. Foto archiv

    Celkem natočila sedmnáct celovečerních filmů, poslední z nich byl v roce 2001 Kruh. Ve stejném roce natočila ještě televizní pohádku Vohnice a Kiliján.

    Postupně se stala nejúspěšnější režisérkou hraných filmů o dětech u nás. Obvykle jde o autorské snímky podle vlastního námětu a scénáře, které vycházejí z dětského vnímání světa a zároveň se vyznačují laskavým a chápavým přístupem k životu. Častým inspiračním zdrojem jejích příběhů je dětská hra, objevují se motivy soupeření klukovských part, přátelství, první lásky, drobná nedorozumění nebo přetvářka dospělých. Nejde o pohádky, ale o příběhy kluků a holek z reálného života. Cílovou skupinou diváků byly převážně děti ve věku 11-14 let. Své příběhy většinou zasazovala do prostředí současné vesnice. Téměř všechny filmy natáčela v okolí svého bydliště.

    V roce 2001 s režisérem Romanem Vávrou a spisovatelem Arnoštem Lustigem. Foto Dan Materna

    Věnovala se i divadelní režii v prostředí divadelních ochotníků a také literární tvorbě. Své scénáře přepracovala do podoby šesti filmových novel, které vydala knižně. Vedle toho napsala i dva pohádkové příběhy určené starším dětem – Diviznu a Vlčici. Příležitostně přispívala i do řady časopisů, jako byla Vlasta, Kino, Literární měsíčník, Film a doba a do mnoha jiných.

    S Českým lvem za mimořádný přínos české kinematografii (2019). Foto archiv Český lev

    Její celoživotní dílo bylo odměněno na festivalu v Soči, kde obdržela cenu za přínos celosvětovému dětskému filmu. V roce 1999 obdržela čestné uznání za celoživotní dílo na festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně. V roce 2004 získala čestné občanství města Semily. V roce 2009 převzala Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii.

    V roce 2022 s ní režisérka Anna Stichenwirthová natočila dokumentární snímek pro ČT o jejím životě a díle /zde/.

    Doma (šedesátá léta). Foto archiv ČT

    V roce 1974 se vrátila do kraje svého dětství. Žila ve vesnici Chuchelna u Semil, odkud pocházely její prarodiče i otec a kde se seznámila se svým manželem, se kterým postavili v obci dům. V obci režírovala i divadelní představení místních ochotníků.

    Měla syna Tomáše, který hrál v několika jejích filmech a s jehož rodinou v posledních letech společně žila. Vedle něj měla dceru Kateřinu a byla šestinásobnou babičkou.

    O jejím úmrtí dnes informovalo Ministerstvo kultury ČR /zde/.

    /Pro iDN z více zdrojů – především CSFD (zde) – připravil hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 14. října 2024

    Komentáře k článku: Zemřela Věra Plívová-Šimková

    1. Lubomír Chládek

      Avatar

      R.I.P.

      14.10.2024 (14.55), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,